AnasayfaHakkımızdaReferanslarAlan Adı (Domain)IBAN Bilgileri ve Ödeme BildirimiKurumsal Web Sitesiİletişim
Dokun & Ara : 0507 474 04 46
Datahavuz Logo
Tam 17 yıldır hayalinizi tasarlıyor, fikrinizi programlıyoruz. [Datahavuz Web Yazılım ve İnternet Danışmanlığı]
E-TİCARET NEDİR ?  

"İnternet Perakendeciliği" olarak da anılan E-Ticaret, ticaretin dijital ortamda, bilgisayar veya mobil cihazlarla internet ortamında yapılan halidir.

2003 yılında Türkiye piyasalarının tanışmış olduğu e-ticaret, "Elektronik Ticaret" kavramlarının kısa adıdır.

Türkiye'de ve tüm dünyada kısa sürede yükseliş gösteren e-ticaret hacmi grafiğiyle müşterilere ulaşmanın ve ürünleri kataloglayıp sunmanın en ideal yolu haline gelmiştir.

İnternet nüfusunun gerçek nüfusa çok yaklaştığı günümüzde son beş yıla kıyasla %300 kadar bir internet pazarı hareketliliği gözlenmektedir.

Tüm bu gelişmeler, güvenliğin artışı, devlet teşviği, mobil cihazların ve taşınabilir internetin kullanım oranındaki yükseliş gibi faktörlerin de oluşturduğu zincirle ileriye dönük tahminlerde ve ekonomi politikalarında e-ticaretin önemini oldukça artırmıştır. Ayrıca sadece vergi levhası ve gerekli teçhizatların temini ile evden e-ticaret imkanı sunan "home office" diye tabir edilen çalışma sektörü de büyüme göstermiş, istihdama ciddi katkılar sağlamıştır.
 
E-TİCARET İÇİN GEREKLİ BİLEŞENLER NELERDİR ?
E-ticareti oluşturmak için gerekli unsurlar aşağıda açıklamalı olarak belirtilmiştir. Aşağıdakiler genel olarak yıllık olarak ücretlendirilmektedir.

 ALAN ADI :  Bir siteye ulaşmak ve o sitenin dosyalarının barındığı sunucuya, sunucu IP adresini girmeden ulaşabilmek, içeriğe ulaşabilmek için tarayıcınızın (Internet Explorer, Firefox, Chrome vs.) adres çubuğuna yazdığınız sözcüklere alan adı denir. Her alan adının bir uzantısı mevcuttur. İşlevine göre bu uzantılar .com, .net, .org, .com.tr gibi çeşitli seçenekler arasından tercih edilebilir. Alan adı uzantılarının tam listesini Wikipedia'nın ilgili sayfasından inceleyebilirsiniz.

Alan adı seçilirken dikkat edilmesi gereken hususlar; uzantının site amacına uygun olması (ticari ise .com, organizasyon ise .org vs.) , alan adının kişiye, firmaya ya da yapılacak işe isimce benzemesidir. Yani telefon satışı ile ilgili bir firmanın adında telefon, gsm, mobil gibi kelimelerin yer almasında fayda olacaktır. Arama motorlarının site içeriklerini indekslemesinde de bu hususlar önem arz eder.

 SUNUCU (SERVER) ve BARINDIRMA (HOSTİNG) :  Kodlanmış web sayfalarının ya da HTML formatındaki dosyaların yüklendiği, FTP (Dosya Transfer Protokolü) ile erişim sağlanabilen uzak bilgisayarlara sunucu denir. Alan adları sunucuların IP numarasına ya da isim sunucularına yönlendirilir. İsim sunucuları genelde ns1.örnekserver.com, ns2.örnekserver.com şeklinde adlandırılır ve alan adının yönetim panellerinden ayarlanır.

Barındırma ise sunucunun verdiği hizmetin adıdır. Yani web yazılımının sunucu üzerinde saklanması ve ziyaretçilere yorumlanarak sunulması işlemine barındırma denir.

 Sabit IP : Sitenizin IP numarasının sabitlenmesine denir. SSL sertifikası almak için sitenizin sabit IP ile yayın yapması zorunludur.

 SSL Sertifikası : SSL, Türkçesi "Güvenli Giriş Katmanı" olan "Secure Socket Layer" kelimelerinin kısaltmasıdır. SSL Sertifikası ise istemci bilgisayar ile sunucu arasındaki bilgi alış verişini şifreleyen, böylece üçüncü bir şahsın ya da korsan yazılımın kredi kartı bilgileri gibi önemli bilgileri ele geçirmesini engelleyen şifreleme aracıdır. En bilinen SSL Sertfikaları arasında Comodo, Rapid SSL, GlobalSign gibi üreticilerin sundukları bulunur. Olası bir sorunda para kaybını tazmin etmesi de söz konusudur.

SSL Sertifikası artık sadece e-ticaret alanında kullanılmamaktadır. Yakın zamanda hemen hemen tüm sitelerde kullanımının zorunlu hal alabileceğini söylesek abartmış olmayız. Çünkü Google gibi arama motoru sunan firmalar, sitelerin indekslenmesinde https ile başlayan (SSL sertifikalı) sitelerin öncelikli ve ayrıcalıklı olacaklarını belirtmişlerdir. Yani sitenizin üst sıralarda olmasını istiyorsanız, sitenizin içeriği e-ticaret olmasa dahi SSL sertifikası (doğal olarak sabit IP) almanız lehinizedir.

  Sanal POS : İşyerlerinde kredi kartı ödemesi almak maksadıyla kullanılan POS cihazları gibi internet sayfası üzerinden de kredi kartı ödemesi almak mümkündür. Bu imkanı sağlayan aracı programlar Sanal POS yazılımlarıdır. Sabit IP, SSL sertifikası gibi unsurları tamamladığınızda kurumsal evraklarınız ile  bankalara sanal POS başvurusunda bulunabilirsiniz. Siteniz incelenir ve gerekli şartların sağlandığı onaylanır ise bankalardan yazılımcınıza sanal POS API (köprü) yazılımı gönderilir. Taksitli satış yapmak isteyip istemediğinizi bankanıza başvuru esnasında belirtmeniz gerekmektedir.

Sanal POS ile alınan ödemeleri, bankanızın size vereceği bilgi doğrultusunda bankanızın ilgili sayfanızdan takip etmeniz mümkündür. Aynı şekilde sipariş iptali gibi durumlarda da müşterinizin kredi kartından çekilen tutarı iadeniz de bu sayfalar aracılığı ile gerçekleşmektedir.
  
DATAHAVUZ E-TİCARET PAKETİ

Datahavuz tarafından hazırlanmış bir e-ticaret motoru bulunmaktadır. Anlaştığımız müşterimize isteği doğrultusunda bir tasarımla kolay kullanımlı, yönetim paneli ve ürün eklemesi sizi yormayacak biçimde modülleri ile a-dan z-ye kurulumu yapılmaktadır. Detaylar için lütfen iletişime geçiniz.